Kontorshuset A Working Lab ger extra allt och plats att växa

8 november 2018

Ongoing Warehouse är ett ungt, piggt tillväxtföretag i logistikbranschen. Efter sommaren går flytten till A Working Lab, den etapp på södra Chalmersområdet som just nu färdigställs. De hyr våningen längst upp i en kontorsfastighet som är mer än ett vanligt kontor: en samverkansmiljö skapad för innovativa krockar mellan företag, forskare och studenter från hela världen.
– Nu kommer vi närmare Chalmers och forskningen som är en bra kompetenskälla för oss och en extremt viktig rekryteringsbas. Vi får en ändamålsenlig lokal på 455 kvadrat som gör att vi kan fortsätta anställa och så gillar vi delningskonceptet som kommer att ge oss så mycket mer – som co-workingytor och ett levande bottenplan med café, restaurang och reception samt tillgång till bra delad service, säger VD Fredrik Einarsson.


VD för Ongoing Warehouse Fredrik Einarsson, till vänster i bild, ser fram emot inflyttningen till A Working Lab med sitt gäng.

Ongoing Warehouse har funnits i 10 år och även om de inte direkt är ett företag som är sprunget ur Chalmers så är kopplingen stark. En av de två grundarna är civilingenjör från Chalmers, och flertalet anställda har utbildats just här.
– Vi flyttar inte bara till ett attraktivt centralt område i Göteborg utan till en för oss välbekant miljö, konstaterar Fredrik Einarsson. Flytten känns spännande, allt från närheten till bra rekrytering till själva huset! Det är en fin byggnad där allt är byggt i trä och en flexibel lösning där vi kan hyra extrarum, föreläsningssalar och konferensrum i huset när vi behöver det.

Hanterar en halv miljon leveranser varje månad

Företaget är extremt nischat och tillhandahåller EN programvara för EN bransch: ett webbaserat, standardiserat Warehouse Management System för företag verksamma inom tredjepartslogistik och lagerhotell. Produkten säljs, vidareutvecklas och anpassas helt och hållet från kontoret Göteborg och de 200 logistikkunderna finns i Europa.
– Fler och fler företag går över till att hantera sin logistik via webbaserade system hos en tredjepart, det vill säga företag som hanterar logistiken för andra. När du exempelvis beställer från webshop så är det i allmänhet en tredjepartslogistiker som plockar och distribuerar varan. I våra system finns hela spektrat: allt från enkla webbordrar till konsument till tunga industridetaljer riktade för B2B, förklarar Fredrik Einarsson.
Ongoing Warehouse’ kunder och deras kunder når systemet via webben och kan se lagersaldo, statistik, track & trace från vilken dator som helst, bara genom att logga in.
– Detta skapar en enorm effektivitet i logistiken vilket sparar företagen stora pengar. Våra kunder slipper med andra ord stora investeringar i IT-projekt, licenser och egen infrastruktur.
Kunderna betalar enkelt en månadsavgift som baseras på antal användare vilket ger dem tillgång till allt.
– Våra system hanterar i dagsläget över 500 000 leveranser per månad, allt från tröjan du köpte online till varorna i hyllorna på din stormarknad, och vi växer varje månad.


Ongoing Warehouse rekar sitt framtida kontor på Chalmersområdet.

Samverkan en grundpelare

Samhällsbyggnad kännetecknar många av de företag som etablerat sig på Chalmersområdet och Ongoing Warehouse ser sin roll i mixen.
– Man kan säga att vi utvecklar den digitala infrastrukturen i samhället genom att vi ser till att företag och privatpersoner får tillgång till de varor de vill ha. Transport är dessutom ett styrkeområde för Chalmers vilket gör att vi känner att vi matchar bra, säger Fredrik Einarsson.
Samverkan är en grundpelare för Ongoing Warehouse, vars system är utvecklat och kontinuerligt vidareutvecklas i nära samarbete med tredjepartslogistikföretag och dess kunder samt givande partnersamarbeten med mjukvaruföretag som levererar affärssystem, e-handelsplattformar och transportplaneringssystem.
– Vårt system ska vara enkelt att integrera med andra system. Målet är att våra kunder och deras kunder ska få ett så effektivt logistikflöde som möjligt.


En ändamålsenlig lokal på 455 kvadrat gör det möjligt för Ongoing Warehouse att kunna fortsätta växa.

Ambitionen är att möta kundernas efterfrågan

Att verka i logistikbranschen och befinna sig i Göteborg är definitivt en fördel, menar Fredrik Einarsson.
– Göteborg är ett riktigt nav för företag inom logistik, här byggs det just nu många logistikfastigheter och kring dem samlas starka företag. Staden ligger dessutom bra till med hamnen.
För att möta kundernas efterfrågan på sina tjänster kommer Ongoing Warehouse att kräva kompetent och välutbildad personal – vilket också betyder nya arbetstillfällen i Göteborg. Att samverka med andra tjänsteföretag ger ofta en konkurrensfördel och han ser gärna att fler företag som liknar dem etablerar sig på Chalmersområdet:
– I ett gemensamt erbjudande där två produkter kompletterar varandra blir värdet oftast större än 1+1. Så ja, vi välkomnar definitivt andra ungdomliga tillväxtföretag hit och ser fram emot tänkbara framtida samarbeten.

Läs mer om hur du etablerar dig på Chalmersområdet:
etablera-stage.johannebergsciencepark.com/lediga-lokaler/

Läs mer om Ongoing Warehouse produkter och erbjudanden:
https://www.ongoingwarehouse.se/