Här är klimatmärkta måltider en positiv effekt av samverkan

24 juli 2018

Tack vare samverkan på Chalmersområdet ligger Chalmers Konferens & Restauranger i framkant på hållbarhetsområdet. Med utgångspunkt i en tydlig hållbarhetsprofil har de bidragit till en positiv utveckling och rentav branschinnovation:
– Våra maträtter är klimatmärkta genom ett kalkylerat utsläpp av CO2 per portion. Detta gör vi genom verktyget Carbonate som vi har varit delaktiga i att utveckla. På menyn visualiserar vi tydligt utsläpp per rätt och sen ligger valet hos våra gäster, säger Jesper Lundberg, VD för Chalmers Studentkårs Restauranger.


Stefan Wärmell, produktionschef och ansvarig för hållbarhetsarbetet tillsammans med Jesper Lundberg, VD på Chalmers Studentkårs Restauranger.

Chalmers Konferens & Restauranger är två fristående aktiebolag som både ägs och drivs av Chalmers Studentkår. Deras uppdrag är att gynna studenterna samt utveckla och skapa förutsättningar för möten på Chalmers två Campus, Johanneberg och Lindholmen. Med en tydlig och hög hållbarhetsprofil vill de påverka gästerna genom att upplysa dem kring hur deras lunchval påverkar utsläppen, det vill säga hur pass hållbar lunchen är. Hållbarhet handlar även om kontroll på produkters ursprung, vilket Carbonate också beaktar.

Närhet ger motivation

Samverkan sker med väldigt många studenter och företag som kontaktar dem gällande förbättringsförslag och goda idéer för utveckling.
– Alla våra enheter ligger i närhet till eller direkt på områden där inspiration och innovation är ledord. Vi tror inte vi hade kunnat få den samverkan att fungera om vi inte funnits fysiskt på campus.
Han tror att det är närheten till den forskning som bedrivs på Chalmers som gör det extra motiverande för dem att hållbarhetsutveckla sin verksamhet.
– Här kan vi få kunskapen om varför ett val är bättre än ett annat ur en hållbarhetsaspekt. Vi tror att detta nätverk ger oss ytterligare försprång i vår bransch, säger Jesper Lundberg.
Är man snabb i att möta de ständigt förändrade behoven från kunderna så finns det stora möjligheter, menar han, eftersom branschen ligger efter i hållbarhetsfrågor samt i användning av nya medier och IT-system.
– Tack vare vår storlek kan och vill vi ligga i framkant i dessa frågor. Vi är bland annat aktiva i olika branschnätverk för att bidra till en gemensam utveckling.

Mentorer till utvecklingsprojektet Carbonate

Verktyget Carbonate är ett lysande exempel på vad samverkan kan resultera i. Idéen kom ursprungligen ifrån Challenge Lab på Johanneberg Science Park och utvecklades till ett examensjobb. För att verktyget skulle fungera inom restaurangbranschen agerade utvalda medarbetare inom Chalmers Konferens & Restauranger som mentorer under examensjobbet.
– Företaget Carbon Cloud som står bakom verktyget är numera ett prisat system som börjar bli väletablerat inom restaurangnäringen. Det är roligt att se vilka effekter man kan bidra med, konstaterar Jesper Lundberg.

Hållbart utbud utan att bli för dyra

Chalmers Konferens & restauranger är miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas sedan 2012. De strävar efter att ständigt öka andelen av inköpta hållbara och miljömärkta produkter inom alla produktkategorier. De ser även över hur de kan minska antal leveranser och volymer av förpackningsemballage.
– Då vi köper in väldigt stora volymer måste vi även beakta den ekonomiska hållbarhetsaspekten, något många missar. Vår filosofi lyder att vi ska göra det mest hållbara valet så länge det är ekonomiskt försvarbart. Det är svårt att sälja stora volymer med ett högt pris! En stor utmaning är att möta kraven och samtidigt behålla en låg prisbild till vår största kundkategori; studenterna på Chalmers, förklarar Jesper Lundberg.

Erbjuder effektiva och kreativa möten i akademisk miljö

Utöver studenterna är huvudsaklig kundgrupp Chalmers, företag och organisationer med en anknytning till Chalmers samt bolag som verkar på eller i närheten av campusområdena. Under de senaste 10 åren har verksamheten utvecklats enormt till att nu innefatta två av Göteborgs största konferensanläggningar samt ett stort urval av restauranger och caféer och en stor event- och cateringverksamhet. Allt från mindre möten och middagar till kongresser och stora banketter arrangeras, inte minst de akademiska högtidsfirandena.
– På Campus Johanneberg sköter vi bland annat driften av konferensanläggningen Chalmers Conference Centre som är belägen i Kårhuset. Här finns lokaler som passar för alla önskemål vare sig det gäller konferenser, seminarium, mässor, banketter eller kundevenemang.
Den stora lokalen RunAn har kapacitet för 450 personer och lämpar sig för allt från traditionella föredrag till teater och uppträdanden. Det finns även stora och öppna ytor som kan användas för utställningar och mingel.
– Våra lokaler, inredning och miljöer skapar möjlighet till effektiva och kreativa möten i en akademisk miljö. Vi bedriver även verksamheten på restaurang Wijkanders som är belägen i Vasaområdet. En perfekt lokal för arrangemang upp till 150 personer, utöver en populär lunchrestaurang.


Gemyt på Wijkanders Bistro & Vinbar.

Jobbet bidrar till något större

Verksamhetens vinst återinvesteras direkt till ägarna, det vill säga studenterna i form av prisrabatter och utveckling av servicetjänsterna på Campus.
– För oss personligen är detta oerhört motiverande i vårt arbete och vi vet att våra medarbetare känner samma glädje i sitt arbete över detta. För att vara en attraktiv arbetsgivare är det är viktigt att vi sticker ut och det känner jag att vi gör. Utöver vår storlek, som ger goda förmåner och en trygghet för våra anställda har vi här möjlighet att arbeta i ett sammanhang där vi bidrar till något större inom forskning och utveckling.

Testa utbudet på Chalmersområdet

Chalmers Konferens & restauranger har som mål att kunna erbjuda något för alla som verkar på Campus. Från mat av hög klass med kreativa inslag på stora tillställningar som en 3-rätters affärslunch eller en snabb men matig lunchwrap mellan mötena.
– Ofta finns ett café i närheten och på promenadavstånd finns våra större enheter som serverar alltifrån en enklare snabblunch till sittande möteslunch på Restaurang Hyllan. Besök vår servicebutik STORE som även har ett brett utbud av kontorsmaterial, kläder och presentartiklar eller vårt senaste tillskott S.M.A.K. i samhällsbyggnadshuset som är ett lakto-ovo vegetariskt café med högt hållbarhetsfokus, berättar Jesper Lundberg och avslutar med ett tips:
– Vårt gästkort ger riktigt bra förmåner och rabatter i flera av våra enheter – är man på våra anläggningar dagligen ska man verkligen skaffa sig ett sådant!
 

Läs mer om hur du etablerar dig på Chalmersområdet:
https://etablera.johannebergsciencepark.com/lediga-lokaler/

Läs mer om Chalmers Konferens & Restauranger, deras erbjudande och miljöarbete:
https://chalmerskonferens.se/