Nära till drivna studenter som ger företag nya influenser

24 september 2018

Ta chansen att utforska möjligheter på nära håll! På Chalmersområdet finns unga nytänkande studenter som vid sidan av sina studier arbetar som konsulter. Genom Sveriges ledande studentdrivna konsultbolag ger de företag chans till lyckade projekt till en låg kostnad – och i leveransen ingår nya idéer och influenser.
– Våra konsulter representerar kompetenser från majoriteten av Chalmers utbildningsprogram och vi erbjuder skräddarsydda tjänster och problemlösning inspirerad av en kreativ miljö, säger Linda Karnerfors, VD på Chalmers Teknologkonsulter (CTK).


Linda Karnerfors, VD för CTK, har själv en bakgrund som studentkonsult.

CTK är plantskola för framstående medarbetare, entreprenörer och ledare. För studenter i mitten eller slutet av sina studier ger konsultarbetet erfarenheter, meriter och ett värdefullt nätverk. Visionen är att vara den mest stimulerande arbetsplatsen för studenter, ett rum som bygger självförtroende. CTK erbjuder konsulttjänster inom teknik, verksamhetsutveckling och IT. Det sistnämna, IT-området växer starkt nu, berättar Linda Karnerfors.

Rätt kompetens närmare än du tror

– Som etablerad på Chalmersområdet kan det vara bra att veta att du kanske inte behöver leta så långt bort när du söker kompetensstöd. Du kan tjäna på att utforska det som finns i närheten.
Kunderna till CTK varierar i storlek och bredd: allt från mindre växande företag, startups till stora etablerade som exempelvis partnerföretaget Volvo. Både producerande företag och tjänsteföretag och många har någon slags koppling till Chalmers. Även till privatpersoner utförs uppdrag, främst inom bygg och arkitektur – exempelvis ritningar och byggnadsplaner.
– Våra kunder ser fördelar med att samarbeta med studentkonsulter, både i enskilda projekt och som rekryteringskanal. Våra studenter anses som nyfikna, ofärgade och vågar kanske ställa de lite utmanande frågorna som äldre anställda upphört med.
I grunden finns givetvis ett förtroende för konsultbolagets akademiska kärna, och för Chalmers som varumärke, understryker Linda Karnerfors.

Studentnyttan värderas högt

Runt 80 studentkonsulter är kopplade till CTK. Dessa handplockas till lämpliga projekt och arbetar på deltid motsvarande 25 % av en heltidsanställning.
– Vi tror på utbytet av kunskap och att lära av varandra och varje debiterad timma ska vara givande för både kund och student, förklarar Linda Karnerfors.
Uppdragen kalkyleras alltså inte utifrån vinstmaximerande utan utifrån värdemaximerande för kunder och studenter och hos CTK är också en del av arbetet oavlönat, som försäljningsarbete.
– Vi ser exempelvis sälj, kundmöten och offertarbete som en del av våra konsulters utbildning. Tack vare att de själva får praktisera hela kedjan kan de som önskar efter examen gå direkt ut som egenföretagare eller konsulter.

Kunskap sprids cirkulärt

Genom partnerföretag som ex Accenture, EY, Govinn, Great Leaders, Chalmers och Volvo erbjuds studentkonsulterna även kvalificerade spetsutbildningar. Utöver dessa hålls utbildningar av personer på ansvarsposter inom bolaget, som delar med sig av sina kunskaper.
Linda Karnerfors, som tillträdde som VD i juni 2018 för ett års tjänstgöring på heltid har själv en bakgrund som studentkonsult.
– Min resa hos CTK började när jag började på mitt masterprogram på Internationell Projektledning inom Chalmers. Jag ville knyta fler kontakter inom Chalmers och arbetade som konsult fram tills att jag började skriva mitt examensarbete.
Arbetsuppgifterna delar hon med vice VD samt ett antal medarbetare på uppdelade ansvarsposter.
– Mitt jobb innebär mycket projektledning och det var inte minst därför jag tog jobbet. Varje VD-par har stor frihet att driva bolaget framåt med hjälp av vår styrelse som bidrar till kontinuitet, vision och värderingar, säger Linda Karnerfors.

Omgiven av inspirerande entreprenörsanda

CTKs kärnvärden är flexibilitet, inspiration, entreprenörskap och kvalitet vilket är något som genomsyrar allt de vi levererar i projekt.
– Våra tjänster är skalbara och skräddarsydda efter uppdragen. Vi anpassar oss efter dina önskemål och har ofta möjlighet att ta uppdrag som inte matchar andra konsultfirmors profiler. Plus att vi ligger nära!
Närhet ska inte underskattas, menar Linda Karnerfors och lyfter ”Chalmersandan”:
– Här på Chalmersområdet har vi alla nåt gemensamt innan vi tar ett samtal vilket gör det enkelt att mötas, vi är lite som en ”extended family”. Vi kan ta en kaffe under avslappnade former och kan arbeta tillsammans ganska informellt. Samverkan är ju något naturligt i vår vardag! Vi sitter i en kreativ miljö med många företag i uppstartsfasen vilket självklart är inspirerande, avslutar Linda Karnerfors.

Läs mer om hur du etablerar dig på Chalmersområdet:
https://etablera.johannebergsciencepark.com/lediga-lokaler/

Läs mer om Chalmers Teknologkonsulter och deras erbjudande:
https://www.ctk.se/